Trafik İşaret ve Levhaları Kaç Gruba Ayrılır?

Sürücülerin dikkat etmesi gereken kuralların başında trafik levhaları geliyor. Daha güvenli bir sürüş için  bu trafik levhalarına dikkat etmek gerekir. Trafiğin daha hızlı ve güvenli bir şekilde akması için trafik levhaları büyük önem taşımaktadır. Trafik kazalarını önlemek ve trafikte oluşan karışıklığı gidermek için trafik levhaları büyük önem taşımaktadır. Trafik kurallarına uymak sadece sürücünün can güvenliği değil trafikte karşısına çıkan tüm yaya ve sürücülerin can güvenliği in oldukça önemli. Bu yüzden tüm trafik işaret ve levhalarına uyarak hem kendi can güvenliğimizi hem de başkalarının can güvenliğini tehlikeye atmamak gerekiyor. Peki, trafikteki birçok işaret ve uyarı levhaları var bunların ne anlama geldiğini ve trafik levhaları kaç gruba ayrıldığını açıklayalım. Bu konu src belgesi eğitimi alan kursiyerleri ve ehliyet alacak olan adayları yakından ilgilendirir.

Kaç Çeşit Trafik Levhası Vardır?

Kara yolları genel müdürlüğü tarafından belirlenen trafik işaret levhaları farklı kategorilere ayrılmıştır. Levhaların şekil ve renklerine göre anlamları vardır. Özellikle şehir merkezlerinde birçok trafik işaret ve uyarı levhaları bulunuyor. Bu levhalara özellikle kalabalık trafiğin yoğun olduğu yerlerde dikkat edilmez ise hayati tehlikelere neden olabilir. Bu trafik işaret levhalarını öğrenmek için öncelikle levhaların kaç gruba ayrıldığına dikkat etmek gerekir. Şimdi trafik levhaları kaç gruba ayrılır açıklayalım.

Trafik uyarı işaretleri nedir?

Trafik uyarı işaretleri

Trafik uyarı işaretleri

Karayollarında yolun fiziki durumu hakkında bilgi veren trafik uyarı işaretleri; araçların dönüşleri, kavşak geçiş kuralları ve karayolları genel müdürlüğü ve belediyelerin yol çalışması gibi bilgileri içerir. Trafik uyarı işaretleri kodu T ile başlar.

Trafik tanzim işaretleri nedir?

Trafik tanzim işaretleri

Trafik tanzim işaretleri

Karayollarında çok önemli olan trafik tanzim işaretleri; yasakların veya kısıtlamaların başlangıcını ve bitişini sürücülere bildiren trafik tanzim işaretleri, mecburiyeti anlatan levhalardır.

Yatay trafik işaretleri nedir?

Yatay trafik işaretleri

Yatay trafik işaretleri

Yatay trafik işareti, trafik akışının her hangi bir kazaya sebebiyet vermeyecek biçimde düzenlenmesi için beton, çakıl,  parke taşı, toprak ve asfalt gibi yol kaplamaları üzerinde araç sürücülerine yönelik yönelik kısıtlama, yasaklama ya da klavuzluk edilmesi için kaplamanın üzerine sarı ya da beyaz renkli çizilen çizgi, yazı ve figürlerden oluşan işaretlere yatay trafik işaretleri ve anlamları taşır.

Durma ve park etme işaretleri

"<yoastmark

Durma ve Park etme işaretleri; engelli alanlarına ve yasak park alanlarına park etmemek mağduriyet yaratmamak için dikkat edilmesi gereken işaretlerdir. Sürücülerin araçlarını park edecekleri ya da park yasağı olan yerlerin belirlenmesi için kullanılan bir trafik levhasıdır.

Trafik bilgi işaretleri

Trafik bilgi işaretleri

Trafik bilgi işaretleri

Araç sürücüleri, yolcu ve yayaların; karayolu üstünde, yol ve yolun etrafında, yol ve trafik durumu ile ilgili bilgi veren levhalara denir.

Otoyol trafik işaretleri

Otoyolda araç sürücülerine yol ve trafik durumu ile ilgili bilgi veren trafik işaretlerine denir.

Trafik Levhaları Anlamları Nelerdir?

  • Tehlikeye uyarı işaretleri anlamı; sürücülere yol üzerinde bulunan tehlikelere karşı yapılan uyarı levhalarıdır. Uyarı levhaları üçgen şeklinde ve kırmızı renklidir. Toplamda 52 tane uyarı levhası bulunuyor. Bu levhalar genellikle sağa viraj, yol tehlikesi, yol eğimli, kasisli yol, kaygan zemin,  sola viraj, yaya geçidi, öğrenci geçidi gibi en çok kullanılan levha işaretleridir.
  • Trafik tanzim işaretleri anlamı; bu levhalar toplamda 69 adet bulunuyor. Mavi renklidirler. Trafikte sürücüleri bilgilendiren trafiğin karışmadan akmasını sağlayan işaret levhalarıdır. En sık kullanılan levhalar ise yol ver levhası, dur levhası, girişi olamayan yol, tek yön veya çift yön levhalarıdır.
  • Trafik bilgi işaretleri; trafik levhaları arasında en çok levha bulunan gruptur. Toplam 112 tane bulunuyor. Mavi trafik levhalarıdır ve kare şeklindedir.  Sürücülerin hem yollar hem de çevredeki yaşam alanı hakkında bilgi almasını sağlayan levhalarıdır. Sürücüye bir nevi yol gösterici levhalarıdır da denilebilir. Sürücünün yanlış yerlere girmesini önler.
  • Durma ve park etme levhaları; toplamda 10 adet bulunan levhalar genellikle yuvarlak şekilde olup mavi renktedirler. Trafiğin sorunsuz bir şekilde akması ve yanlış yerlere park etmeyi önlemek amacıyla kullanılan trafik işaretleridir. Özellikle şehir merkezlerinde trafiğin sıkışmasını önlemek için kullanılan levhalarıdır.
  • Yeni standart trafik levhaları anlamı; Bu trafik işaretleri genellikle yayaları ve sürücüleri bilgilendirmek ve yol göstermek amacıyla kullanılan levhalarıdır. Trafiği tehlikeye düşürecek unsurlar için kullanılan uyarı levhalarıdır. En sık kullanılan yerler ise trafik sıkışıklığının yaşandığı bölgelerde kullanılıyor. Okul gölgesi azami hız sınırı Veya rampa yaya üst geçidi, yaya öncelikli yol, tramvay otobüs durağı gibi yerlerde kullanılır.
  • Yatay trafik işaretleri nelerdir? Bu trafik işaretleri levha şeklinde değil yerde şerit şeklinde olan işaretlerdir. Yol çizgileri, engelli park yeri, yaya geçidi çizgileri, bisiklet yolu, bölünmüş yol, azamı hız sayısı, dur işareti gibi yollara yani zemine yapılan işaretlerdir.
  • İlginizi Çekebilir: Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Trafik Kuralları Nelerdir?

Trafik levhaları ve işaretlere uyuyarak trafik kazalarını önlemek mümkündür. Hem maddi hem de manevi kazalar yapmamak için kurallara uymakta fayda var. En çok kazalara neden olan trafik hataları arasında hatalı sollama bulunuyor. Bazen önünüzdeki araç yavaş gider veya bir yük aracı ise yavaş gitmek zorunda olabilir. Bunun için sollama yapmak istediğiniz zaman en güvenli ortamı yakalamak gerekiyor aksi takdirde kaza kaçınılmaz olacaktır. Karşıdan aracın gelmediğine emin olmak gerekir ve yolun virajlı kısmında asla sollama yapmamak gerekir. Yine dikkat edilmesi gereken trafik kuralları arasında yaya geçitlerinde yavaşlamak. Seyir halindeyken araçlar arasındaki mesafeyi korumak ve sağa dönüşlerde yaya yol vermek.