Ekonomik Araç Kullanımı

SRC BELGESİ İLE ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI DERSİ İLİŞKİSİ

SRC eğitimi sürecinde  araç  bilgisi ve ekonomik araç kullanımı dersi 2 saatlik bir derstir. SRC-1,2,3,4 belgelerinden herhangi birisini almak isteyen kursiyer  bu dersi almak zorundadır. Şoförlerin en çok sordukları soru “Hocam bu derse ne gerek vardır?” sorusudur. Değerli sürücüler bu ders ile kullandığınız aracınız hakkında genel bilgiye sahip olacaksınız. Aracınızın tıpkı bir insan gibi sistemlerden meydana geldiğini, her sistemin araçta bir görev yaptığını, bu sistemler arasında karşılıklı bir etkileşim olduğunu,  bir sitemdeki arızanın başka bir sistemi de etkileyebileceğini öğreneceksiniz. Nasıl ki insandaki solunum sistemi dolaşım sistemini etkiliyorsa; şarj sistemi de elektrik sistemini veya marş sistemini etkileyebilir.

Ekonomik araç kullanımının ipuçları nelerdir?

Bizler bu ders sayesinde bu ilişkinin farkına varıyor ve zamanında gerekli tedbirleri alarak olabilecek bir sorunu çözüyoruz. Bir doktorun ameliyat yaparken kullandığı malzemeyi tanımaması ile bir şoförün aracını kullanırken aracını tanımaması arasında bir fark yoktur. Nasıl ki, ameliyatın sonucunun başarılı olması büyük oranda doktorun bilgi ve becerisine bağlı ise; kazasız bir ortam da büyük oranda sürücünün aracıyla ilgili gerekli bilgi ve beceriye sahip olmasından geçer.

Bu dersin kazanımlarından biri de; sürücülerin daha az yakıt harcayacakları şekilde bilgi ve beceri kazanmalarıdır. Sevgili sürücüler, mademki sizler bu işi meslek olarak seçtiniz o halde işinizi en iyi yapmanın gayreti içerisinde olunuz.  Bu gayret başta sizin olmak üzere, ailenizin ve de toplumun huzurunu sağlayacaktır.

Değerli sürücüler unutmayalım ki, bu eğitim sürecindeki tüm diğer dersler birbirlerine olumlu katkı yapmaktadırlar. Bu ders ile sizler bulunduğunuz ortamda daha saygın bireyler olacaksınız. Bütün insanlar değer görmek isterler unutmayalım. Bunun yolu bilgi ve becerilerimizi geliştirmekten geçer.

Not: bu ders src 5 belgesi dışındaki bütün src belgesi türlerinde bu derse yer verilmiştir.

Lütfen Dikkat!!!  “Hız yolu kısaltmaz senin yaşamını kısaltır.”

Yakıttan Tasarruf Yapmak İçin 8 Öneri

Yakıt Tasarrufu
Yakıttan Tasarruf Yapmak İçin 8 Öneri

Aracınızı kullanırken daha az yakıt harcamanız hem kendi ekonominiz hem de ülke ekonomisi için önemlidir.

1- Aracınızın Bakımı

Aracınızın bakımını düzenli aralıklarla yaptırın ve motor, yağ ve hava filtrelerinin bakımını düzenli olarak yaptırın. Tıkanmış bir hava filtresini değiştirmek, yakıt tüketiminizi yüzde 10’a kadar azaltabilir. Araba motorları sağlam olsalar da verimli çalışabilmeleri için kirlenmeye karşı korunmaları gerekir. Ayrıca aracınızın bakımı  düzenli olarak yaptırmanız durumunda çevreye verilecek olan zararlarda azalmış olur

2- Aşırı Yükten Kaçının

Aracınızın bagajında gereksiz olan yükleri taşımayın. Araçta bulunan gereksiz ağırlıklar fazla yakıt yakmanıza sebep olur.

3- Kısa süreli durmalarda aracınızı stop edin.

Yoğun trafikte giderken bir kaç dakika trafik tıkanır. Trafik ışıklarında kırmızı yandığında ortalama 1 dakika ile 3 dakika arasında durmanız gerekir. Böyle durumlarda aracınızı stop etmeyi ihmal etmeyin.

4- Klimayı Gereksiz Kullanmayın

Klimaları aralıksız olarak kullandığınızda solunum yolu hastalıklarından bronşit başta olmak üzere, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebilir.  Hem sağlığınız hem de cebiniz için sürekli olarak klima kullanmayın. Klima yakıtı fazla yakmanıza neden olur.

5- Aracı Yüksek Hızda Kullanma

Aracınız hızlandıkça rüzgara karşı oluşturduğu sürükleme artar. Bu, yakıt tüketiminin azalmasına yol açar. Aşırı hız yakıt tüketimini artırır. Camlar açıkken yüksek hızlarda araç kullanmak direnci de artırdığından uzun yolculuklarda klima ve vantilatöre geçmek isteyebilirsiniz.

6- Camlarınızı kapatın

Bilhassa yüksek hızda giden taşıtınızın camını kapalı tutmaya özen gösterin. 80 km ve üzerinde bir hızla camları açık bırakırsanız, sürüş yönünüze karşı etki eden hava direnci artar. Motor yükünü ve yakıt tüketimini azaltmak için camları kapatın ve fanı açın. Gerekirse klimayı kullanın.

7- Dur-Kalkları Azaltın

Motor hızlanırken daha çok çalışmak zorundadır ve bu enerji her fren basıncında ısı olarak kaybedilir. Daha yumuşak hızlanma ve daha güçlü gaz ivmesi yakıt ekonomisine katkıda bulunur.

8- Lastik basıncını yol koşullarına göre ayarlayın

Yetersiz lastik basıncı, potansiyel bir tehlike kaynağı oluşturur ve araç lastikleri ile yol arasındaki sürtünmeyi artırır. Yani motorun daha fazla güç kullanmasına ve dolayısıyla daha fazla yakıt kullanmasına neden olur.

Bizi twitter da takip edebilirsiniz.